Mine sykkelturer

Rhinen, Mosel og Saar 28. mai -2. juni 2003

gronbekk.com
Undertegnede Andreas A. Grønbekk (Stord), Oddbjørn Lunde (Stryn) og Per Christian Køltzow (Asker) gjennomførte en sykkeltur der formålet var å kombinere fysisk fostring med flotte naturopplevelser. Ruten vi tok var en sirkel som gikk fra Hahn – Bingen – Koblenz – Trier – Saarbrücken – Hahn. Grunnen til denne ruten var ved siden av forventninger om flotte naturopplevelser, at vi ved å ta en sirkel ikke måtte ta offentlig transport tilbake til flyplassen.

Dag 1

Distanse: 70 km

Tok Ryan Air fly fra Torp til (Frankfurt) Hahn. Ankom Hahn ca kl. 1530 og byttet til sykkelklær på toalettet ved flyplassens ankomsthall. Vi var underveis på sykkel ca kl. 1600. Ryan Air er åpenbart vant med å transportere sykler. Vi opplevde ingen problem med innsjekking og uttak av sykler og vesker. Samtlige av oss hadde Ortlieb sykkelvesker som etter min mening er de beste sykkelveskene som er å oppdrive med god tysk kvalitet og velprøvd funksjonalitet. Dette medførte at på- og avlasting av sykler går kjapt.

Oppstarten gikk litt trådt med det samme da vi måtte finne ut hvor vi ønsket å sykle. Vi ønsket å unngå de mest trafikkerte veiene, samtidig som at vi ikke måtte ta for store omveier. Jeg hadde det mest detaljerte kartet1 men etter å ha lest feil to ganger ble jeg ”fratatt” dette av Oddbjørn.

Dagsrute: Hahn - Nieder sohren – Reckershausen – Simmern – Argenthal – Stromberg – Bingen

Det ble noen unødvendige kilometer men turen gikk fint. Vi fikk ett fjellparti over Schanzerkopf på 643 moh. Derfra gikk det nedover mot Bingen og vi de siste 2-3 km ned til Bingen trillet vi. Vi fant et greitt hotell i sentrum av byen. Der betalte vi 30€ for enkeltrom inklusiv frokost. Vi møtte en nordmann der som eide et byggfirma. Han var bosatt i Berlin men reiste rundt og solgte prosjekter. Han hadde en del anbefalinger på hva vi burde se på veien. Om kvelden spiste vi en flott middag hvor jeg fikk et nydelig glass med Dornfelder 2 som jeg ikke har kjent maken til før. Dette viser at også tyskerne evner å produsere god rødvin. Bingen er en pen by men preget av lett forfall. Vårt inntrykk var at økonomisk lavkonjunktur hadde påvirket Bingen. Kanskje den bar preg av å være en slags drabantby til Frankfurt?

På vei ned til Bingen

Dag 2

Distanse : 120 km

Da vi syklet nordover langs Rhinelven, oppdaget vi at den var mye flottere enn forventet. Det var en borg på annenhver fjelltopp og flotte sykkelveier. Det var stor trafikk på elven med frakteskuter og flere badeplasser. Tyskerne er glad i sykling og vi møtte mange seniorer/pensjonister som syklet langs elven. Vi tenkte på hvor dårlig infrastrukturen i Norge er når vi registrerte at det gikk doble jernbanespor på begge sider av Rhinen med relativt stor trafikk i begge retninger. Vi la spesielt merke til Bacharach som en svært flott by og hadde stopp vis a vis Lorelei klippen som går 120 meter rett opp fra elven3. Stoppet ved Deutsches Eck i Koblenz hvor Rhin og Mosel elvene møtes4.

Vi syklet videre nedover det som kalles Tysklands indrefilé i turistsammenheng – langs Moselelven. Mosel dalen viste seg å være mindre i størrelse. Antall severdigheter i form av bygninger og lignende var det heller ikke så mange av som langs Rhin elven. Men Mosel hadde det den er berømt for – flotte og store vin marker. Denne dagen var svært varm med strålende solskinn hele veien. Per Christian brakk en spile på bakhjulet som raskt ble skjevt. Vi syklet derfor på veiskulderen på bilveien for å komme raskest og minst smertefullt for sykkelen hans fram til Cochem.

På grunn av at det var Kristi Himmelfartsdag og farsdag denne helgen, hadde tyskerne tatt langhelg. Det betydde at det var fullt på alle overnattingssteder. Vi hadde imidlertid utrolig flaks og fikk et 3 manns rom på andre siden av elven5. Vi fikk rom i et pensjonat til tross for at det var skilt utenfor som sa ”besetzt”. Cochem har en praktfull borg – Burg Cochem - rett ovenfor sentrum. S

Dag 3

Distanse: 163 km

Vi startet fra Cochem kl. 1015 etter at Per Christian fikk byttet den ødelagte spilen på et sykkelverksted. Det gikk heldigvis kjapt. Denne dagen var svært varm nesten på grensen til det komfortable (ca 27°C). Vi spiste lunsj i Traben Trarbach som er en idyllisk by. Oddbjørn klarte å punktere på denne strekningen og måtte bytte slange.

Da vi ankom Trier som var vårt destinasjonsmål opplevde vi at også her var alle hotell/gjestgiveri opptatt på grunn av langhelg. Vi ankom Trier kl. 2000 og kl. 2100 innså vi at vi måtte sykle 10 km videre til Wasserliesh for å finne et overnattingssted som vi fikk bestilt via Hotel Ramada i Trier. Ankom Wasserliesh kl. 2200 i mørket og var ganske svett/trøtt. Dette ble den lengste dags etappen på hele turen.

Vi registrerte at Wasserliesh ligger 4-5 km fra Luxembourg så vi hadde muligheten for å krysse grensen om vi ønsket det. Dette var noe vi tenkte å gjøre kvelden foran da vi muligens ville finne flere overnattingsplasser der. Muligheter for andre som vil sykle i området er med andre ord ganske store med tanke på valg av ruter.

Dag 4

Distanse: 105 km

Vi var litt trøtte etter dag 3 så vi trengte en kortere dags etappe. Vi fikk bestilt hotell på forhånd i Saarbrücken slik at vi visste hva vi kom til. Dette var den varmeste dagen. Vi syklet konsekvent på bilvei for å få en ren transportetappe (B51). Saar dalen var penere enn forventet og lå ikke tilbake for Moseldalen selv om den var ulik. Vi passerte fabrikk lokalene til Villeroy & Boch som bestod av flotte teglsteinsbygg i Mettlach. Her er det også er et keramikkmuseum (10 km fra Besseringen).

Saarbrücken fremstod som mindre spennende enn det korte glimtet vi fikk av Trier og fremstod mer som en industri by. Den hadde imidlertid en bykjerne med masse restauranter og barer. Vi spiste ute på en restaurant og fikk en liten tordenbyge på oss, men det forhindret ikke et yrende folkeliv ute.

Saarbrücken er kun 2 km fra den franske grense og vi kunne opplevd Frankrike på sykkel hadde vi hatt tid til det.

Dag 5

Distanse: 150 km

Dagen ble tung med mange klatreetapper. På det verste hadde vi stigninger som gikk fra 250 – 800 moh. Denne dagen klarte Per Christian å punktere så vi måtte bytte slange der også. Alle hadde ekstraslanger med så det utgjorde ikke noen problem. Vi syklet ca 20 km på motorvei klasse B for å få transportert oss raskere fremover og unngå større omveier. Vi fikk mye kjeft av våre tyske med trafikanter for dette, men ignorerte det. Vi overnattet 500 meter utenfor Hahn i ett nytt hotell som var lokalisert i en amerikansk militærleir som har huset en luftdivisjon under den kalde krigen. Der så vi fortsatt fullt operative leiligheter i rekkehus. Vi så også bygg hvor det var skrevet ”campus” og ”elementary school” på bygningene.

Rute: Saarbrücken – St. Ingbert – St. Wendel – Oberthal – Birkenfeld – Morbach – Hahn.

Dag 6

Syklet 1 km inn til flyplassen. Hahn er en liten men hyggelig flyplass. Samtlige var glad for at turen var ferdig og vellykket. Behov for en hvile dag var absolutt til stade.

Oppsummering

Dersom du som syklist ønsker å oppleve midt-europa vil jeg si Hahn er et fint startpunkt.

Sykler en i retning sydvest, så kommer en seg fort gjennom halve Mosel dalen og inn i Luxembourg og Frankrike. Sykler en videre der vi startet i retning Bingen – Frankfurt, kan en oppleve Main elven som strekker seg østover og som skal være verdt en tur alene. Ellers er Tyskland svært godt tilrettelagt for sykling, og dersom en ønsker det kan en være på bilfrie veier 60-70% av turen. Det gjør det trivelig for alle som ikke liker seg som syklist i trafikken.

På vei til Schweppenhausen. Oddbjørn (t.v) og Per Christian

1. ADFC-Radtourenkarte 1:150.000 ”Rheinland Eifel”. Bikeline-programm, Verlag Esterbauer „Radtourenbuch und Karte“ 1:50.000 (Mosel-Radweg og Saar-Radweg).

2. Kastell, Dornfelder 2002, Trocken, Rheinhessen.

3. Spesielt interesserte kan se nærmere på Clemens Brentano sin roman ”Godwi” som omhandler de vakre sirener på klippen samt Heinrich Heine sitt dikt ”Die Loreley”.

4. Navnet Koblenz kommer av ordet ”Confluentes” og betyr ”der det flyter sammen”.

5. Billig overnatting som kan anbefales er: Sylvia Arnoldi, Gästezimmer, Valwiger Strasse 8, 56812 Cochem, tel.0 26 71 – 57 49.